Skip to main content

              

Kronik: Hvor skal jeg sætte mit bæredygtige kryds?

Et politisk initiativ har gjort dagen i dag til ”verdensmålsdag” i valgkampen. Et godt initiativ, men jeg har endnu ikke fundet en folketingskandidat, hvor jeg er sikker på, jeg sætter mit kryds for den bæredygtige udvikling. Kan politikerne hjælpe mig med, hvor skal jeg gøre af min stemme?

Af Rasmus Stuhr Jakobsen, Formand for Globalt Fokus

Glædelig verdensmålsdag! Dagen i dag er af en række politikere i Finansudvalgets arbejdsgruppe for verdensmålene blevet udråbt til at markere verdensmålene i forbindelse med valgene til Folketing og Europa-Parlament. Initiativet er virkelig glædeligt, og jeg håber, at det netop bliver i dag kandidaterne til de to parlamenter råber op. For jeg er stadig i tvivl om, hvilke kandidater der rent faktisk vil arbejde konkret for bæredygtig udvikling.

Alle er med – undtagen Christiansborg?

I Altinget blev der den 13. maj fremhævet, hvordan klima- og miljøpolitik har den højeste prioritet for vælgere på tværs af samtlige partier til folketingsvalget. I februar kom vi i Globalt Fokus med en klokkeklar opfordring til politikerne: lad verdensmål og bæredygtig udvikling stå i centrum for folketingsvalget og de følgende regeringsforhandlinger! I påsken kom et Advisory Board under Dansk Industri bestående af virksomhedsledere, professorer og andre højtstående personer i det civile Danmark med en lignende opfordring om, at verdensmålene bør få en nøglerolle i den næste regering.

Udmeldingerne viser, at klimapolitik og i bredere forstand verdensmålenes opnåelse i stigende grad anses af en række aktører som nøglerne til ikke bare statsministerkontoret, men først og fremmest til Danmarks fremtid. Vi mangler bare, at denne virkelighed står mål med de politiske ambitioner på Christiansborg.

Vi har omtrent tre regeringsperioder tilbage, før vi når år 2030. Året, hvor hele verden ifølge Paris-aftalen fra 2015 skal have begrænset den globale temperaturstigning til 1,5 grader. Året, hvor samtlige af de 17 vedtagne verdensmål skal være opfyldt i Danmark og i verden. Det er med andre ord NU, der skal sættes ind. Kravet til kandidaterne er at være seriøse, ikke blot når der skåles og tales om løfter, men først og fremmest når det virkelige arbejde begynder.

Den bæredygtige vision

I de politiske debatter er særligt de klima- og miljømæssige dele af bæredygtig udvikling i fokus. Ser man på de alarmerende FN-rapporter om klimaudfordringer og biodiversitetens tilstand, er akut handlen for at imødegå udfordringerne helt afgørende for vores fælles fremtid her på kloden.

Under det danske folketingsvalg bølger debatten frem og tilbage om, hvilket parti der er allermest grønt, og hvem der kan sikre en grøn omstilling, herunder ny grøn teknologi og ny grøn energi. Engagementet i det danske samfund og nu blandt politikerne er vigtigt, men jeg savner, at dagsordenen bliver løftet en smule, så vi ikke blot snakker om nye energi-løsninger, men indser, at kampen mod klimaforandringer er mere end grøn omstilling.

Den grønne omstilling indeholder vigtige dele, men ikke det fulde billede af den bæredygtige udvikling, hvor også sociale og økonomiske aspekter skal indregnes for at imødegå klimaforandringerne og sikre en jordklode, der vil give vores børn og børnebørn de samme (og forhåbentlig bedre) levevilkår over hele jorden. Grøn omstilling er også bæredygtig udvikling – men bæredygtig udvikling er mere end nye grønne teknologier.

Et eksempel på den forståelse kom Rune Lykkeberg med i en leder i Information i forbindelse med 1. maj. Her beskrev han, hvordan 1. maj også er klimaets kampdag. Ifølge Lykkeberg skal klimaforandringerne ses i lyset af ulighed, både herhjemme og ude i verden; groft sagt er det de rigeste som skaber klimaforandringerne, men de fattigste der mærker konsekvenserne. Den fortælling er jeg enig i.

Heldigvis har vi allerede en ramme og en vision for, hvordan vi kan løfte den grønne omstilling ind i spørgsmålet om bæredygtig udvikling. Den ramme hedder verdensmålene for bæredygtig udvikling. Verdensmålene viser os nemlig, hvorfor det er afgørende, at vi som globalt fællesskab må finde det ’sweet spot’, hvor alle mennesker får opfyldt retten til et godt liv samtidig med, at det foregår indenfor vores planets begrænsede råderum. Ellers nås målene ganske enkelt ikke.

Hvor skal jeg sætte krydset?

Jeg har endnu til gode at høre en folketingskandidat, der helhjertet og seriøst vil arbejde for den bæredygtige omstilling. En kandidat, der vil inddrage alle aspekter af bæredygtighed i sit parlamentariske arbejde, og som både institutionelt og i konkrete lovforslag vil tage udgangspunkt i opnåelsen af verdensmålene.

Konkret ønsker jeg at vide, hvilke politikere der vil arbejde for:

  • at verdensmålenes opnåelse sammen med ambitionen om maksimalt 1,5 graders temperaturstigning jf. Paris-aftalen bliver centrum i et kommende regeringsgrundlag.
  • at kommende finanslove forholder sig til, hvor meget Danmark investerer i opnåelsen af de respektive mål/delmål.
  • at en kommende regering kommer med en ny handlingsplan for opnåelsen af verdensmålene i Danmark, der tager udgangspunkt i løsninger på Danmarks udfordringer for at opnå et bæredygtigt samfund.
  • at en kommende regering endelig institutionaliserer en screening af alle lovforslag, hvor disse gennemgås for positive eller negative effekter på Danmarks bæredygtige udvikling.

Så kære kandidat. Glædelig verdensmålsdag! Hvor skal jeg sætte mit kryds?

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus