Skip to main content

              

Alarmerende angreb på organisationer

Folketingspolitiker, Naser Khader (K), havde i tirsdagens Politiken et alarmerende debatindlæg, der sigter mod at få danske civilsamfundsorganisationer til at afholde sig fra at deltage i kritiske debatter.

 

Angrebet er konkret rettet mod Mellemfolkeligt Samvirke, efter at organisationen  i lighed med en lang række andre civilsamfundsorganisationer  har kritiseret regeringens asylpolitik. ”Koncentrer jer nu om de fattigste i verden og overlad kampen om asylpolitik til de politiske partier, Dansk Flygtningehjælp og Dansk Institut for Menneskerettigheder” lyder det fra den konservative folketingspolitiker i debatindlægget, der bliver afsluttet på følgende måde: ”Mellemfolkeligt Samvirke og andre lever ikke alene af deres medlemmers penge, men også af skattekroner. Og her ligger problemet. Med åbenlys politisk slagside i sine udmeldinger og generel indblanding i indenrigspolitiske anliggender, går visse ngo'er langt over stregen, og risikoen er åbenlys: De mister både folkelig og politisk opbakning til deres ellers prisværdige arbejde i den tredje verden.”

 

Mener han virkelig, at organisationer i civilsamfundet risikerer, at beslutningstagerne skærer i budgettet til det vigtige udviklingsarbejde – som Khader i øvrigt anerkender som værende godt og væsentligt – hvis de for egne midler blander sig i, hvordan vi håndterer behandlingen af flygtninge, når de står på dansk jord? At der er andre forhold end kvaliteten af vores arbejde for verdens fattigste, der skal have betydning for bevillingerne til udviklingsarbejdet?

 

Er dette rigtigt læst, giver Naser Khader hermed udtryk for en alarmerende holdning, der ganske enkelt ikke hører hjemme i et demokratisk og frit samfund. Udmeldingen går da også stik i mod den politik, som et bredt Folketing bakker op om, i tilgangen til Danmarks samarbejde med udviklingslandene. Her hyldes netop de frie civilsamfund og organisationers bidrag til den kritiske debat, "Vi vil støtte forandringsprocesser, som skaber samfund, hvor den udøvende magt kan kontrolleres af borgere, uafhængige instanser, et slagkraftigt civilsamfund og frie medier, og hvor borgerne indgår aktivt i og tager medansvar for samfundsudviklingen," lyder det eksempelvis i strategien for Danmarks udviklingssamarbejde, med titlen ”Retten til et bedre liv”.

 

Det er foruroligende, at en folkevalgt politiker udtrykker sig truende mod organisationer, der deltager i den offentlige debat. Vi må forvente, at danske politikere lever op til de demokratiske principper, akkurat som vi håndhæver dem i vores tilgang til arbejdet med civilsamfundsorganisationer i udviklingslandene.

 

Vi håber derfor, at dette udspil fra Naser Khader ikke har generel politisk opbakning og at vores beslutningstagere, i og uden forregeringen, fortsat forventer, at de danske civilsamfundsorganisationer deltager i den offentlige debat, hvad enten de er enige eller uenige med den til enhver tid siddende regering - og hvad enten de modtager midler til arbejde i verdens udviklingslande eller ej. Naturligvis uden risiko for fremtidige bevillinger til udviklingsarbejdet i verdens fattigste lande.

 

Det er vigtigt. For det demokratiske og frie samfund vi er.

 

Af sekretariatsleder Berit Asmussen. Debatindlægget er oprindeligt bragt i Politikens debatsektion lørdag d. 13/2 2016.

 

Globalt Fokus er en platform for 80 danske civilsamfundsorganisationer, som arbejder med international udvikling, miljø og humanitært arbejde. I dette tilfældes tegnes Globalt Fokus af:

Operation Dagsværk, Aids-Fondet, Folkekirkens Nødhjælp, Vedvarende Energi, Sex & Samfund, Verdens Skove, ADRA Danmark, Red Barnet, GAME, CARE Danmark, Spor Media, Foreningen RETRO, fiq-child-aid.org, Globale Skolepartnerskaber, Plan International Danmark, WWF Verdensnaturfonden, Danske Handicaporganisationer (DH), Kvindernes U-landsudvalg (KULU), Dalit Solidaritetsnetværket i Danmark, 100% for Børnene, Afrika Kontakt, Danmission UFF Humana, PUGAD, MUNDU – center for global dannelse, Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling, Ghana Venskabsgrupperne, Ungdommens Røde Kors, Dansk Røde Kors og Mellemfolkeligt Samvirke.

 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus