Skip to main content

              

Debatindlæg: Civilsamfundet er nøglen til stabilitet

Stærke civilsamfund danner rammen for social udvikling og sikrer stabilitet. Sådan skriver Berit Asmussen, sekretariatsleder for Globalt Fokus, i et debatindlæg oprindeligt bragt Altinget.

 

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) besøgte i forrige uge Globalt Fokus for at mødes med civilsamfundsorganisationerne på sin vej rundt i landet til ”samtale med danskerne” om den nye udviklingspolitiske strategi. Den nye strategi kommer på et tidspunkt med store udenrigspolitiske forandringer, så vi har fulgt denne dialog så nøje, at Kristian Jensen muligvis føler sig lettere stalket.

 

Flere og flere italesætter, at vi er midt i et udenrigspolitisk paradigmeskift. Vi taler om globale magtforskydninger mellem stater og multinationale organisationer. Om andre slags krige og andre slags løsninger. Og om, at gruppen af internationale/globale aktører er udvidet til også at tælle f.eks. privatsektorens transnationale selskaber og internationale terrorgrupper. Samtidig står vi overfor meget store grænseoverskridende problemer omkring miljø, klima, konflikter og flygtningestrømme.

Danmark har et ansvar

Hvis vi zoomer ind på udviklingsbistanden, tegner der sig også store forandringer her. De universelle 2030 mål for bæredygtig udvikling bryder med de gamle formler for donor og modtager og markerer en anerkendelse af, at verden – og løsningen på både lokale og globale udfordringer – hænger sammen. Verdensmålene, og ikke mindst processen frem til vedtagelsen af dem, har dertil sat fokus på ansvar og rettigheder ift. de grænseoverskridende udfordringer.

 

Mens vi venter på den udviklingspolitiske strategi og Taksøes rapport, er det klart for de fleste, at en markant international tilstedeværelse og indsats er nødvendig. Ikke blot fordi vi har et ansvar over for de andre derude – men også for at sikre, at Danmark ikke går glip af de fordele og muligheder, som globaliseringen tilbyder. Det kan hurtigt blive for dyrt at spare.

 

Danmark har således et ansvar, som det vil være en fordel for os at leve op til. Derfor peger jeg og andre igen og igen på, at det er stærkt problematisk, at udviklingsbistanden – og dermed også den danske tilstedeværelse i verden – er historisk svagt prioriteret.

 

Professor Martin Marcussen argumenterede her i Altinget forleden for, at der er behov for en betydelig udenrigspolitisk tilstedeværelse og kapacitet til at iagttage, forstå, analysere og handle på alle de nye tendenser og udfordringer. Jeg kan kun være enig med ham i, at de sidste mange års - og særligt sidste års - store nedskæringer på udviklingsbistanden og udenrigstjenesten kan komme til at give bagslag, bl.a. i form af mistede muligheder for at drage fordele af de muligheder, som globaliseringen tilbyder.

Civilsamfundet spiller en stor rolle

Kristian Jensen fortæller ofte historien om den somaliske topembedsmand, der trak ham til side med ordene: ”You have for many years been sending us ODA, please send your CEO’s now.” Det er en sjov historie, som bakker op om regeringens fokus på privatsektorens rolle i udvikling.

 

Jeg er enig i, at private virksomheders investeringer og handel er essentiel for udviklingen i de fattigste lande, men de kan aldrig stå alene. Et stærkt civilsamfund og en stærk offentlig sektor, samt retfærdige demokratiske strukturer, er mindst lige så essentielle faktorer. Her har udviklingen af det danske velfærdssamfund givet os erfaringer, som vi bør handle på - også i vores internationale samarbejde.

 

Danmark fremhæves ofte som et godt eksempel på, at frivilligt foreningsliv, oplysning og aktivt medborgerskab styrker udviklingen af et velfærdssamfund. Vi ved således gennem erfaring, at civilsamfund spiller en stor rolle ift. at holde regeringer ansvarlige, kæmpe for borgeres rettigheder, bekæmpe korruption og afsløre magtmisbrug.

 

Vi ved også, at lokale civilsamfund styrker sammenhængskraften i egne samfund. Samt at stærke civilsamfund danner rammer for social udvikling og sikrer den stabilitet, der også er en nødvendighed for udenlandske erhvervsinvesteringer og økonomisk vækst.

 

Så hvis udenrigsministerens somaliske ven – og Danmark – skal have glæde af investeringer, der er i begge landes interesser, er der behov for at støtte civilsamfundet. Og det er én af grundene til, at Danmark bør fokusere på fred, retfærdighed og stærke institutioner gennem styrkelse af - og fortsat støtte til - civilsamfund verden over.

 

Find artiklen hos altinget her. 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus