Skip to main content

              

Tech for Democracy: Civilsamfundets nye handlingsplan viser vejen frem mod en mere demokratisk og inkluderende digital verden

Det danske initiativ Tech for Democracy er for alvor skudt i gang. Det globale civilsamfund er stærkt repræsenteret og viser med en ny handlingsplan og 54 konkrete anbefalinger vejen frem mod en digital verden, der fremmer og beskytter demokrati og menneskerettigheder.   

Digitale angreb, internet nedlukninger, online forfølgelse af aktivister og desinformationskampagner stiger hvert år, i takt med at det civile rum mindskes online, såvel som offline. Disse negative tendenser og anerkendelsen af, at teknologi i stigende grad bliver brugt som værktøj til undertrykkelse og krænkelser af menneskerettigheder snarere end til demokratisering, er bevæggrund for, at den danske regering i sommer lancerede det nye multistakeholder initiativ Tech For Democracy. Globalt Fokus blev inviteret til at være samarbejdspartner og til at koordinere inputs fra civilsamfundet.

 

Tech for Democracy blev for alvor skudt i gang i november, hvor flere måneders intenst arbejde kulminerede i fem Days of Action, hvor Globalt Fokus samlede over 120 internationale panelister og 1047 deltagere fra 38 forskellige lande til virtuel dialog. I løbet af fem dage blev der afholdt 46 sessioner arrangeret af civilsamfundet i Danmark og globalt. Mange aspekter og koblinger mellem teknologi og demokrati blev debatteret, og der blev fundet konkrete løsninger til, hvordan vi sammen demokratiserer den digitale verden.

 

Civilsamfund sætter tech-dagsorden 

Days of Action blev efterfulgt af Udenrigsministeriets Tech For Democracy-konference, som samlede regeringer, tech-virksomheder og civilsamfundet fra hele verden til både fysisk og online multistakeholder dialog om, hvordan vi sammen sikrer, at teknologi fremmer demokrati og menneskerettigheder. Civilsamfundet var stærkt repræsenteret og satte dagsorden under konferencen. Det glæder Sara Brandt, som er konstitueret sekretariatschef i Globalt Fokus og har ledet Tech for Democracy´s arbejde:

 

”Civilsamfundet og rettighedsforkæmpere rundt om i verden står ofte i skudlinjen, når regeringer og udemokratiske kræfter misbruger teknologi til at undergrave demokratiet gennem overvågning, kriminalisering af online-aktivisme og internetnedlukninger. Vi er glade for, at Danmark tager lederskab på denne vigtige dagsorden,” siger Sara Bandt og fortsætter:

 

”Vi har arbejdet målrettet for at sikre, at borgeres og det globale civilsamfunds stemmer, erfaringer og behov står i spidsen for og er med til at forme Tech for Democracy. At vi var så stærkt repræsenteret og har indtaget en vigtig rolle er resultat af flere måneders arbejde med at samle lokale rettighedsforkæmpere, tech-eksperter fra internationale civilsamfundsorganisationer og forskere fra hele verden. De har alle bidraget med enorm meget viden og lokale erfaringer, og nu står vi klar med konkrete løsninger, og vi vil gøre vores for at skubbe regeringer og tech-industrien i den rigtige retning.” forklarer Sara Brandt.

 

Se hele konferencen her.

 

Fælles løfte og handlingsplan 

Formålet med Tech for Democracy Days of Action og konferencen har været at åbne op for en dialog, der peger på fælles løsninger og handlinger. Et stort første skridt mod konkret handling er Udenrigsministeriets lancering af Copenhagen Pledge on Tech for Democracy, som er en overordnet værdiramme og politisk forpligtelse om at få teknologi til at arbejde for, ikke imod, demokrati og menneskerettigheder. Den vigtige opgave nu bliver at få regeringer, multilaterale organisationer, tech-industrien og civilsamfundet til at tilslutte sig og underskrive Copenhagen Plegde.

 

Her kan du læse og tilslutte dig Copenhagen Pledge on Tech for Democracy

 

For at supplere Copenhagen Plegde og bidrage til, at Tech for Democracy går fra dialog til handling, har Globalt Fokus sammen med medlemmer og samarbejdspartnere udarbejdet en handlingsplan ´Action Programme for Tech for Democracy´. Handlingsplanen består af 54 konkrete anbefalinger til bl.a,  hvordan regeringer og virksomheder modarbejder online overvågning, fremmer ytringsfrihed og sikrer digital adgang og infrastruktur til alle. Over 100 civilsamfundsorganisationer, eksperter og menneskerettighedsaktivister fra over 40 forskellige lande har bidraget og givet input til handlingsplanen, forklarer Sara Brandt:

 

”Dialog er det første vigtige skridt. Men vi er som civilsamfundsrepræsentanter gået ind i Tech for Democracy-initiativet med en meget klar målsætning om at skubbe på for konkret handling. Derfor har det været vigtigt for os at komme til bordet med konkrete anbefalinger og handlingsforslag. Vi har udviklet Action Programme sammen med vores Tech for Democracy Advisory Group, der nu tæller 90 medlemmer fra over 30 lande og en arbejdsgruppe, der består af 24 bredt forankrede danske civilsamfundsorganisationer. I det kommende år vil vi arbejde på, at Action Programme kommer ud at leve blandt alle aktører i Tech for Democracy, så dens anbefalinger kan blive fundamentet for en mere demokratisk digital verden,” forklarer Sara Brandt.

 

Her kan du hente Action Programme for Tech for Democracy. Vi opfordrer alle civilsamfundsorganisationer til at endorse handlingsplanen og dele det gennem deres netværk. 

 

Nu skal der handles

 

Tech for Democracy konferencen var samtidig startskuddet til den næste fase i Tech For Democracy-initiativet nemlig Year of Action, hvor statslige-, private- og civilsamfundsaktører på tværs af lande vil samles i forskellige Action Coalitions for at samarbejde om konkrete løsninger området. Til sommer 2022 vil Udenrigsministeriet og Globalt Fokus afholde en fælles konference i København, hvor vi sammen gør status. I december 2022 vil vi sammen præsentere konkrete og gennemførte løsninger på området under USA’s præsident Bidens kommende Summit for Democracy. 

 

 

Hvis du ønsker at høre mere om Tech for Democracy, kan du skrive til Tech for Democracy rådgiver Benjamin Lausten på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller konstitueret sekretariatschef Sara Brandt på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

 

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus