Skip to main content

              

Globalt Fokus lancerer guiding principles for civilsamfundsinklusion i arbejdet med FN’s Sikkerhedsråd

Danmarks kampagne for at få sæde i FN's Sikkerhedsråd i 2025-2026 er i fuld gang – en kampagne, der strækker sig over halvandet år, frem til sommer 2024, og som Holger K. Nielsen står i spidsen for. 

Selvom der er længe til, er det helt afgørende, at civilsamfundet tidligt sætter kræfter ind for at sikre inddragelse baseret på godt samarbejde og struktureret dialog med Udenrigsministeriet.

Civilsamfundet er en vigtig samarbejdspartner til Udenrigsministeriet. Det danske civilsamfund - sammen med vores lokale partnere - kan bidrage med nødvendig information og lokal forståelse, samt sikre at de mest marginaliserede stemmer bliver hørt. Civilsamfundets tekniske viden, kontekstuelle forståelse og ekspertise, samt vores globale og lokale netværk er en kæmpe ressource med up-to-date information om de aktuelle kontekstspecifikke situationer og årelang analyse af tematiske emner, som kan bidrage til Danmarks indflydelse i Sikkerhedsrådet. 

Derfor har Globalt Fokus udarbejdet Guiding principles for god civilsamfundsinklusion iarbejdet med FN’s Sikkerhedsråd. De nye Guiding principles blev lanceret tidligere på måneden under et dialogmøde med Udenrigsministeriet og civilsamfundet. Her deltog blandt andet Holger K. Nielsen, som er Udenrigsministeriets nye særlige repræsentant for Danmarks kandidatur til FN's Sikkerhedsråd Danmark, og Martin Bille Hermann, ambassadør ved Danmarks Faste Repræsentant ved FN.  

Principperne, der blev udviklet i efteråret i samarbejde med vores medlemmer, henvender sig derfor både til Udenrigsministeriet og civilsamfundet. Det danske civilsamfund ønsker at være en relevant, aktiv og værdifuld partner, og derfor har det været vigtigt for Globalt Fokus at reflektere over civilsamfundets egen rolle i den kommende proces.

Relationen mellem civilsamfundet og Udenrigsministeriet skal være som et edderkoppespind 

Tre centrale elementer går igen i principperne. For det første bør relationsopbygning mellem Udenrigsministeriet og civilsamfundet anses som et edderkoppespind, der forbinder aktører på kryds og tværs. Relationerne på tværs af dette spind skal være tillidsfulde, imødekommende og konstruktive. For det andet er struktureret og løbende dialog helt essentielt - både under kampagnen og når Danmark sidder i Sikkerhedsrådet, således at det brede civilsamfund i Danmark og i New York kan deltage i arbejdet på en meningsfuld måde. Dette bringer os til det sidste centrale element – tid. Sikkerhedsrådets arbejde foregår i et højt tempo, som vil sætte både Udenrigsministeriet og civilsamfundet under pres. Derfor pålægger der Udenrigsministeriet dét ansvar, at de så tidligt som muligt i processerne indtænker dialog med og input fra civilsamfundet. For at civilsamfundet kan nå at aktivere partnere i edderkoppespindet, som det pågældende arbejde omhandler, kræver det nemlig information i tide.

Inddragelse af lokale partnere er nøglen  

Ved Globalt Fokus’ dialogmøde var der særligt fokus på vigtigheden i at samarbejdet med civilsamfundet skal være stærkt forankret i Syd. Holger K. Nielsen betonede, at Danmark sammen med resten af de vestlige lande, skal se ind ad og bringe sig selv i spil i dialogen med udviklingslandene, mens civilsamfundet fremhævede, hvor vigtigt samarbejdet med lokale organisationer i det Globale Syd bliver for at forstå konteksterne for arbejdet i Sikkerhedsrådet. Dette fokus er også afspejlet i de nye principper.

Du kan downloade Guiding principles for Denmark’s inclusion of civil society in UN Security Council process her.  

Hvis du vil vide mere om vores arbejde for at sikre inddragelse af civilsamfundet i Danmarks kampagne for at få sæde i FN's Sikkerhedsråd i 2026-2026, kan du kontakte politisk rådgiver Rebekka Blomqvist på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller strategisk rådgiver Emma Byrne eb@globaltfokus.dk

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus