Skip to main content

              

Globalt Fokus samler medlemmers ekspertise i stor konference

Accelerering af klimahandling er bydende nødvendigt for at opnå Parisaftalen i 2030. Men en retfærdig og effektiv grøn omstilling skal være menneskerettighedsbaseret, for ligesom at klimakrisen fører til en rettighedskrise, kan også klimaindsatser føre til krænkelser af rettigheder. Det stillede vi skarpt på til konferencen ´Fælles veje for rettigheder og klimahandling´.

I starten af november afholdt Globalt Fokus sammen med medlemmer konferencen ´Fælles veje for rettigheder og klimahandling´, som samlede omkring 70 deltagere fra embedsværket, forskningsverden og civilsamfundet. Fokus var på, hvordan vi konkret sikrer, at dansk international klimapolitik er rettighedsbaseret, og hvordan vi undgår, at danske grønne- og klimaindsatser krænker basale rettigheder i sin iver efter at skubbe på den grønne omstilling - eksempelvis oprindelige folks rettigheder, jordrettigheder og lokale befolkningers ret til at blive informeret og inddraget i klimaindsatser. 

Konferencen bød på debatter, oplæg og taler fra internationale aktører samt fordybelsesspor, hvor deltagerne “workshoppede”. Globalt Fokus inviterede tre internationale talere til fra hver deres stol at give perspektiver på koblingen mellem rettigheder og klima. Claudia Ituarte-Lima, der er advokat og leder af menneskerettigheder og miljøafdelingen ved Raoul Wallenberg Instituttet på Lund Universitet, gav os indsigt i retten til et sundt miljø, og hvordan økosystemer kan understøtte menneskerettigheder. Jackson Shaa, direktør for Narasha Community Development Group i Kenya, fortalte, hvor afgørende det er, at klimaindsatser tager hensyn til lokalbefolkninger og oprindelige folk. Jackson Shaa tog os igennem konkrete eksempler på, hvordan hans eget lokalsamfunds rettigheder gennem årene er blevet krænket i den grønne omstillings navn ved at få frataget deres jord og levegrundlag, hvilket har ført til konflikt og fordrivelse. FN´s første specialrapportør for beskyttelse af miljø- og klimaforkæmpere, Michel Forst, forklarede hans mandat og arbejde for at beskytte miljø- og klima rettighedsforkæmpere, der er den gruppe af rettighedsforkæmpere, der oplever mest nedslag og vold. Ifølge tal fra Global Witness bliver en miljøaktivist dræbt hver anden dag på global plan for at kæmpe for klimaretfærdighed. Michel Forst efterspørger frontløbere i arbejdet for at sikre klima- og miljøaktivisters beskyttelse og inddragelse i beslutninger om klima og miljø. Han mindede om, at Danmark som medunderskriver af Aarhus-konventionen har en bindende forpligtelse til begge dele. 

Gennem otte fordybelsesspor kom konferencens deltagere længere ned i substansen og kunne drøfte konkrete løsninger og muligheder for at gennemtænke og integrere rettigheder i alle danske internationale klimaindsatser. Fordybelsessporene omhandlede køn, oprindelige folk, arbejdstagerrettigheder, marginaliserede grupper, tab og skader, just transition- og beyond growth-dagsorden. 

Her kan du læse Globalt Fokus nøgle konklusioner fra de forskellige fordybelsesspor.

Der er behov for tværsektoriel brobygning 

“Globalt Fokus’ medlemmer rummer så utroligt meget specialiseret viden, når det kommer til håndteringen af klimakrisen og dets utallige negative konsekvenser for menneskerettigheder. Det har været utroligt givende at se al den viden i spil og samle så mange forskellige organisationer og institutioner og se broer blive bygget på kryds og tværs,” reflekterede Globalt Fokus' direktør, Mette Müller Kristensen, efter konferencen og understregede:

“Rettigheder skal beskyttes, styrkes og promoveres uanset aktør. For at dette kan lykkedes, skal vi bygge flere tværsektorielle broer. Samtidigt kræver det også en øget åbenhed og lydhørhed fra beslutningstagere og embedsværket, og hos civilsamfundet skal vi have en større forståelse for den kontekst embedsværket opererer i både herhjemme og ude i verdenen. Vi håber, at konferencen har været med til at bidrage til det.”  

Lancering af nyt rettighedskompas 

Konferencen var en udveksling af viden, erfaringer og en mulighed for at skabe nye samarbejder, samtidigt var det en lancering af Globalt Fokus´ nyeste rapport ´Rettighedskompas for bæredygtige, retfærdige og effektive globale klimaindsatser´, som giver konkrete værktøjer til at operationalisere rettigheder i danske internationale klimaindsatser.   
 
Nu forsætter arbejdet, og hos Globalt Fokus ligger der et stort og vigtigt arbejde med at løfte de gode erfaringer og vores medlemmers viden. Vi ser ind i en række processer, hvor vi fra Globalt Fokus side vil arbejde for en rettighedsbaseret klimapolitik og -indsatser. Fra COP28 i december til en kommende plan for Danmarks engagement i Afrika, og fra EU-forhandlinger til FN's Sikkerhedsråd kandidatur - der er mange veje for Danmark at tage for at skabe sammenhæng mellem rettigheder og klimahandling. Ligeledes vil vi i forlængelse af konferencen forsætte med at danne nye forbindelser på tværs af organisationer, sektorer og mennesker, der alle arbejder med klimahandling og rettigheder til hverdag. 

Se Michel Forsts tale:

  • Oprettet den .

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


Få nyheder om vores arbejde, aktiviteter og events direkte i indbakken.

Mød os

Rysensteensgade 3
København V, 1564
Danmark

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


© Globalt Fokus